4 duurzame dieettips om 2024 gezond te starten!
Met de start van een nieuw jaar maken veel mensen voornemens om af te vallen of gezonder te eten. Traditioneel diëten werkt echter niet op de lange termijn en een gezonde levensstijl gaat over veel meer dan gewicht verliezen alleen. Daarom bespreek ik in dit artikel 4 dieettips voor 2024 die op een duurzame manier leiden tot een gezondere en gelukkigere levensstijl.
Belangrijkste inzichten
- Diëten is niet duurzaam want het werkt niet op de lange termijn.
- Onderzoek waarom je eet en wees je bewust van wat je eet.
- Wees niet te streng voor jezelf: niets gebeurt zonder vallen en opstaan.
- Bepaal wat jij wil en maak bewuste keuzes m.b.t. gewicht verliezen.
- Laat je professioneel begeleiden bij het creëren van gezonde gewoontes.
1. Ga niet op dieet
Ja, het klinkt tegenstrijdig, maar het is bewezen dat diëten op de lange termijn niet werkt. Je hebt waarschijnlijk wel al wat gewicht verloren tijdens het diëten, maar hoeveel kilo’s daarvan kom je meestal ook terug aan? Onderzoek toont aan dat meer dan 50% van het verloren gewicht terugkeert na twee jaar en meer dan 80% na vijf jaar.
Maak van diëten dus geen voornemen voor het nieuwe jaar. Kies voor een duurzame manier van eten. Creëer een gezonde levensstijl die je op de lange termijn kan volhouden, zodat je gezond, maar soms ook eens ongezond(er) kan eten. Kleine veranderingen in je eetpatroon kunnen vaak al wonderen doen. Kies bijvoorbeeld voor een gezond tussendoortje zoals een stuk fruit, een handje noten, snoepgroenten of bekijk mijn recepten voor meer inspiratie.
2. Onderzoek waarom je eet
We eten om verschillende redenen. We eten om ons lichaam te voeden, als we honger hebben, uit gewoonte, omdat we een slechte dag hebben gehad of gewoon omdat we er zin in hebben. Eet je elke avond voor de tv omdat je dat gewend bent? En is de zak chips sneller leeg dan je beseft? Of eet je omdat je een stressvolle dag hebt gehad en voel je je daarna beter?
Wees je bewust van wat je eet en waarom je het eet.
Vraag jezelf af of je hier wel écht zin in hebt. Vaak zijn deze gewoontes geen goede aanpak als je een paar kilo wil afvallen. Ga op zoek naar de oorzaak van je stress en pak die aan, of zoek gezonde alternatieven die geen invloed hebben op je gewicht.
3. Wees niet te streng voor jezelf
Heb je nu toch dat ene stuk taart gegeten terwijl je jezelf had beloofd dat niet te doen? Heb je genoten van de uitgebreide maaltijden tijdens de feestdagen? En is alles nu om zeep? Nee! Je zou inderdaad alle gezonde gewoontes die je hebt gecreëerd overboord kunnen gooien omdat dat ene stuk taart alles heeft verpest… of je kiest ervoor om lief voor jezelf te zijn en te denken: “Oké, ik heb taart gegeten of ik heb genoten van het kerstdiner, maar ik wil wel nog steeds afvallen, dus ik blijf mijn gezonde gewoontes behouden”. Onthoud: niets gebeurt zonder vallen en opstaan.
4. Wat wil je echt?
Wil je echt afvallen? Of is het eerder die opmerking van je familie die blijft nazinderen toen ze opmerkten dat je wat was aangekomen? Voel je je onzeker en wil je gewicht verliezen om sterker in je schoenen te staan? Weet dat afvallen niet altijd betekent gelukkiger zijn. Voor sommige mensen kunnen een paar extra kilo’s bijdragen aan meer geluk. Probeer hier bewust mee om te gaan, want dit verschilt per persoon en soms speelt er meer mee bij gewicht verliezen dan we denken.
Laten we 2024 beginnen met gezonde gewoontes!
En hoe start ik hier nu mee? In theorie is het allemaal makkelijk, maar in de praktijk kun je vaak wel hulp en ondersteuning gebruiken. Als diëtiste, heb ik heel wat ervaring met het helpen van mensen om gezonde gewoontes te creëren. Samen onderzoeken we jouw levensstijl en bepalen we hoe je gezonder, gelukkiger en zelfverzekerder kunt leven met meer energie. We bespreken je persoonlijke doelen en hoe we ze stapsgewijs kunnen bereiken.