Benodigdheden
- 7 g gist
- 350 ml warm water
- 250 g volkoren bloem
- 185 g patent bloem
- 2 eetlepels zout
- 2 theelepels baking soda
- 1 eetlepel suiker
- 1 ei
- Topping naar keuze: sesamzaad, maanzaad
Bereidingswijze
- Los de gist op met een garde in warm water. Laat dit 10 minuten staan totdat er een schuimlaag op komt.
- Weeg de 2 soorten bloem af en meng dit samen met het zout.
- Kneed het deeg met het gistmengsel. Je moet een mooie bal hebben. Eventueel kan je er wat meer volkoren bloem of water aan toevoegen. Dek de kom af met plastic folie en zet 1,5 uur op een warme plek.
- Leg het deeg op een bebloemde werkplaats en maak 8 bolletjes. Maak in de midden van de bol een gat. Dek de bolletjes af met plastic folie en laat 30 minuten rijzen.
- Verwarm de oven voor op 200 °. Plaats een schaaltje met water voor extra vocht in de oven.
- Breng water aan de kook en voeg twee theelepels baking soda en een eetlepel suiker toe.
- Kook de bagels één voor één 90 seconden. Wissel na 45 seconden van kant. Leg ze daarna op bakpapier.
- Kluts het ei en smeer de bagels hiermee in en bedek met topping naar keuze.
- Bak de bagels 20 minuten goudbruin in de oven. Laat daarna afkoelen.